En aquest article faré una mica d’història de l’autorretrat i del selfie fent una comparativa i una conclusió.

L’autoretrat

Segons varis diccionaris consultats, la definició d'autoretrat és el retrat d’algú fet per ell mateix.
La primera fotografia d’autoretrat la va fer en Robert Cornelius però la primera vegada que es va fer servir la paraula autoretrat va ser per boca de Louis Daguerre, que va fer una exposició després que Hippolyte Bayard digués que ell era l’inventor de la fotografia. 

En Cornelius es fa fer un autoretrat a l’exterior però en Daguerre va fer tot un muntatge per a crear “autoretrat com un home ofegat”. Aquesta és la primera vegada que es fa una fotografia com a protesta, en aquest cas, per a reivindicar l’autoria de la invenció de la fotografia.

Evidentment que no era la primera vegada que es veia la imatge d’un artista creada per ell mateix. Els primers autoretrats esculpits en pedra inclouen un que data de 1365 a. C. per Bak, l'escultor principal del faraó egipci Akhenaton. L'escultor grec antic Fidias es va representar a si mateix al fris "Batalla de les Amazones" al Partenó d'Atenes. Cleopatra ja recreava la seva imatge a les monedes, no només a les de plata i or, sino que va ser la primera que ho va fer en les monedes de menys valor, per que més gent pogués veure la seva imatge. 

Més tard, alguns pintors de l’edat mitjana es pintaven en algun racó de la seva obra com si fos una signatura, ja que gairebé ningú no sabia escriure. I també cal recordar els famosos autoretrats de Durero, Velázquez, Rembrandt, Goya, Van Gogh, Kahlo, Picasso, per anomenar els més famosos.

El selfie

Segons varis diccionaris consultats, alguns dels quals no tenen aquesta paraula afegida com a tal,  la definició de selfie és autofoto. Inclús més d’un d’ells defineix: fotografia que una persona fa d'ella mateixa, sola o amb altres persones, amb la finalitat de difondre-la a través de les xarxes socials. Sinònims: autofoto. 

Creies que els selfies es van inventar amb els telèfons mòbils? Doncs vas ben errat! El primer selfie de la història se'l van fer un grup de treballadors de Byrons Studios, que es dedicaven a revelar fotografies, l’any 1920. 

Paris Hilton va ser la primera persona pública que va agafar el mòbil per a fer-se una foto amb unes fans i el va girar ja que llavors els mòbils no tenien càmera frontal i va dir que els selfies serien els nous autògrafs. Aquí va ser quan els fabricants de mòbils es van posar les piles per a poder posar una càmera frontal donat que el consumidor ho demanava.

Així doncs, és el mateix un autoretrat que un selfie?

Hi ha molta discrepancia sobre aquest punt: hi ha gent que diu que sí i ha gent que diu que no. També hi ha gent que diu que els autoretrats que es feien els famosos pintors dels que us parlava abans, eren selfies… També n’hi ha que diu que el primer autoretrat (el d’en Cornelius) és un selfie… 

Tenint en compte que per pintar un quadre trigaven diversos dies i els primers daguerrotips trigaven uns llargs 20 0 30 minuts d'exposició i que hem dit que els selfies són la representació d’un instant, crec que no. Definitivament crec que no són els mateix. 

L’autoretrat representa a la persona que se’l fa d’una manera íntima. Es pot arribar a conèixer com és aquesta persona només mirant la fotografia. N’hi ha que són amb fons neutre, d’altres que fan tot un decorat més o menys elaborat, per a que qui contempli el resultat pugui descriure la persona amb una etopeia (descripció del caràcter o els costums d’una pesona). D’altres els agrada ficar-se dins el paper d’un personatge, aconseguint igualment el mateix propòsit que si fossin ells mateixos. 

Als selfies el que es mostra és el moment: l’energia que tens, l’emoció que sents, on ets i amb qui estàs. Bàsicament es mostra la quotidianitat de la persona que es fa el selfie sense deixar anar el mòbil o la càmera que fa servir per fer-te la foto. 

No vull acabar sense fer esment sobre això últim que comentava: l’aparell que fem servir per a fer-nos autoretrats i/o selfies. Ens podem fer autoretrats i selfies amb càmera i també amb el mòbil. Ara es veu que es parla de selfies avançades, que resulta que es fan amb trípode… Per a mi això és un autoretrat, no un selfie. 

Conclusió 

La meva opinió és que tant els autoretrats com els selfies es poden fer amb qualsevol aparell, però els selfies ens els farem sense deixar anar l’aparell per aprofitar l'instant perfecte. Els autoretrats estan preparats, premeditats, assajats per a poder transmetre el què el fotògraf vol.